Министарка културе у посети

Објављено: 
23. oktobar 2023.

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић посетила је данас Чачак - Престоницу културе Србије и том приликом обишла новоизграђени амфитеатар који је део нове музејске четврти, као и Галерију на Морави и истакла да је Чачак испунио очекивања и жеље и да је богатим програмима и садржајима поставио високу лествицу.

"Много је инфраструктурних пројеката који су остварени у оквиру пројекта Престоница културе. Данас отварамо амфитеатар и убеђена сам да ће овдашњи становници, али и из околних места желети да долазе и посећују културне садржаје у Чачку“, рекла је Гојковић.

Она је навела и да ће, пре него што Чачак симболично преда титулу престонице културе граду Ужицу бити отворен Музеј кошарке и да ће се у наредном периоду вредно радити на реализацији тог пројекта.

"Чачак је град који је показао колико дивних и талентованих уметника има“, рекла је Гојковић и додала да је Министарство културе определило до сада 298 милиона динара за изградњу инфраструктуре и за одржавање многих програма који се реализују свакодневно у том граду, имајући у виду да је децентрализација један од главних циљева.

Гојковић је навела и да је поносна на оно што је данас видела, а то је Галерија на Морави и то што су деца једне школе дошла на обележавање дана рођења Надежде Петровић да погледају њене слике које су изложене у овој галерији на отвореном.

Министарка је отворила и изложбу „Надежда Петровић: Модерност и нација“, уприличену поводом обележавања 150 година од рођења велике српске уметнице и хуманисте и том приликом поручила да неговањем сећања на Надежду Петровић желимо да још више изградимо свест о значају и богатству наше културне баштине.

Изражавајући задовољство што се отварање изложбе дешава у родном граду Надежде Петровић и у периоду у ком Чачак носи титулу Престонице културе Србије, Гојковић је рекла да то догађају даје додатну вредност јер су та престижна титула и богати програми и садржаји који је прате још једном показали да је град на Морави међу највиталнијим културним средиштима у земљи и региону.

„То је постао добрим делом и због тога што је изнедрио великане српске културе, који су својим аутентичним уметничким изразом мењали њене устаљене токове, као што је то чинила Надежда Петровић. Њена свеукупна личност једна је од најсјајнијих звезда у богатом сазвежђу српске историје и културе“, рекла је Гојковић.

Према њеним речима, јединствен сликарски дар употпунила је посвећеним хуманитарним радом и истинским патриотизмом, чиме је у нашем народу заслужила највећи степен поштовања.

Министарка је изразила задовољство начином на који су се, у години када обележавамо век и по њеног рођења, Министарство културе, али читава културна заједница и друштво одужили једном од најзнаменитијих актера у српској култури.

„ У Чачку имамо лепу прилику да видимо како изгледа када вредно културно наслеђе и савремено стваралаштво обогате једно друго. Неговањем сећања на Надежду Петровић на првом месту желимо да још више изградимо свест о значају и богатству наше културне баштине“, указала је Гојковић.

Изражавајући уверење да би и Надежда Петровић била задовољна данашњом изложбом и свиме што је њен родни град остварио као српска престоница културе, Гојковић је позвала присутне да обиђу изложбу „Надежда Петровић: Модерност и нација“ а потом и да одгледају монодраму „Ненаписана писма“ у новом амфитеатру испред чачанске Галерије.


Радно време

Контакт

kontakt@jpgradaccacak.co.rs
Подаци за идентификацију
© 2024. ЈП "Градац" Чачак
Политика приватности
Developed by:
SuperWeb